Судак (судок, сула, хлопун, чоп, шибняк) водиться у всіх більших ріках

СудакСудак (судок, сула, хлопун, чоп, шибняк) водиться у всіх більших ріках, що впадають у Балтійське, Чорне, Азовське, Каспійське й Аральське моря, а також у всіх великих озерах, що повідомляються із цими ріками. Любить чисту, свіжу й багату киснем воду; добре переносить солонувату й солону. Зустрічається в устях рік і у відкритім морі (в устя Волги, Днепро-Бугском лимані, Азовському, Каспійськім і Аральськім морях). Звичайні розміри: довжина 60 — 70 див, вага 3 — 4 кг. Зустрічаються окремі екземпляри вагою 10-12 кг. Мясо судака надзвичайно смачне. У морях водиться підвид судака — судак морський, а в Дніпрі, Доні й Волзі є особливий підвид судака — берш (бершик, секрет, чопик).

Берш відрізняється від судака меншими розмірами (найбільша вага його не понад 3 кг), більшою лускою, темним фарбуванням. Мясо берша грубіше й жорсткіше, чим мясо судака.

обычно судак живе в глибоких місцях рік, водоймищ і проточних озер з піщано-камянистим дном; у вирах, захаращених коряжником і затонулий колодами; з затоплених залишках старих річкових споруджень; у вирах нижче перекатів і гребель. Уникає сильно зарослих ділянок водойм. Судак погано переносить мутну й забруднену промисловими стоками воду. У такій воді він нерідко гине. Нереститься в травні — початку червня на глибоких корячкуватих місцях. Після нересту в ріках судак скачується на ділянки із чистою водою, а в озерах — у найглибші місця. Харчується винятково тваринною їжею — мальками риб, піскарями, уклейками, верховками, яльцями. Улітку судак пожирає дрібних раків, що линяють, і жаб. Молодий судак харчується хробаками, личинками комах і планктонними організмами, а із другого року життя стає хижаком, по своїй ненажерливості не уступаючи ні щуці, ні окуневі. На відміну від щуки веде стайный спосіб життя, лише особливо великі екземпляри живуть поодинці. Дуже часто міняє місця свого постійного проживання внаслідок зміни умов у водоймі — помутніння води, заростання водойми водоростями,- а іноді в пошуках їжі. Харчується переважно на зорях, а в середині літа — і вночі, виходить жирувати на піщані, відмели. Тому судака ловити краще на зорях. Ловиться він практично протягом усього року, за винятком періоду нересту, льодоставу й льодоходу, донними вудками, на кружки, спінінгом і стрімким блеснением.

Дата: 09 Янв 2012 | Категории: Озерные
«
»

Комменты уже нельзя оставить.

Всё о рыбалке

 

Октябрь 2017
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Фев    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Архивы

Лучшее видео: